Logo Renewables Neg
Visualsering Med Manipulert Fotografi

Sem solkraftverk

Sem solkraftverk er planlagt på Akersmyra i Tønsberg og Sandefjord kommuner.

Om prosjektområdet

Prosjektområdet er lokalisert mellom Sem og Stokke, på et tidligere drenert myrområde som har vært brukt til skogsdrift de siste 70 årene.

Prosjektet har et potensiale på 56 MW installert kapasitet, over et areal ca. 560 mål. Dette kan gi ca. 57 GWh årlig produksjon av strøm, noe som tilsvarer det årlige elektrisitetsforbruket til 4 300 husholdninger.

Det er sendt melding med forslag til konsekvensutredningsprogram til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), som var på høring våren 2023. I mars 2024 mottok FOR fastsatt utredningsprogram av NVE. Dersom solkraftverket blir godkjent, kan det stå klart fra og med 2028. Prosjektet vil ikke bli realisert dersom vertskommunene ikke godkjenner prosjektplanene.

Vi ønsker gjerne innspill fra kommunene og lokalbefolkning på hvordan dette prosjektet kan utvikles og utformes slik at det har lokal aksept og kan gi mest positive effekter tilbake til lokalsamfunnene.

Sem Perspektiv Uten Dammer
Prosjektområdet

Hvem står bak prosjektplanene?

Fred. Olsen Renewables er en norskeid energiprodusent som leverer ren og bærekraftig elektrisitet. Selskapet har over 30 års erfaring med utvikling av fornybar energi, og utvikler, bygger, drifter og eier egne anlegg innenfor vind- og solkraft. I dag har Fred. Olsen Renewables 12 vindkraftverk i drift i Norge, Sverige og Skottland, som i 2022 produserte over 2,1 TWh fornybar energi. Det tilsvarer forbruket til cirka 577 000 husholdninger. Dette estimatet er basert på vår produksjon og gjennomsnittlig forbruk i landene der vi har produksjon.

Grønn ny energi til en region som trenger kraft

70% av prosjektområdet er lokalisert i Tønsberg kommune, og 30 % av arealet i Sandefjord kommune. Basert på innledende studier vurderer vi at området er godt egnet for et solkraftverk. Solressursen her er blant de beste i Norge, og området er allerede påvirket av tekniske inngrep som overføringsnett, toglinje samt tidligere torvuttak med påfølgende drenering og skogsdrift. Samtidig ligger området nær en trafostasjon og et knutepunkt i nettet. Dette betyr at man kan produsere mer kraft i eksisterende nett, og at behovet for å bygge ny nett-infrastruktur minimeres. Videre er det aktuelle området relativt flatt, og grunnforholdene er av en art som gjør at en midlertidig installasjon som solceller relativt enkelt både kan installeres og deretter fjernes etter endt konsesjonsperiode, uten at det trenger gi varige spor i terrenget.

I forbindelse med konsesjonsprosessen vil det bli arrangert åpne folkemøter om prosjektet i regi av offentlige myndigheter, og det vil være behov for å innhente mye kunnskap om fordeler og ulemper av et slikt prosjekt gjennom en konsekvensutredning før kommunene og NVE avgjør om de sier ja eller nei til prosjektet.

Prosjektområdet er skissert i figuren under.

Akersmyra Kart Hjemmeside

Bilder som viser prosjektområdet slik det fremstår i dag

IMG 7029
Bildet er tatt i 2022, og viser nordlige del av området. Bildet er tatt mot sørøst.
IMG 7047
Bildet er tatt i 2022, og viser prosjektområdet fra vest, sett mot øst.
IMG 7037
Bilde av dreneringsgrøft midt på myra.

Kan gi verdiskaping og muligheter lokalt

Dersom det blir vedtatt eiendomsskatt på solkraft, så kan prosjektet gi årlige inntekter til kommunene. Per i dag er det ikke eiendomsskatt på solkraft, men våre estimater viser at kommunene kan få ca. 2,3 millioner kroner i året i eiendomsskatt dersom dette blir vedtatt og man legger til grunn en eiendomsskattesats på 7 promille.

Kraftprosjekter bidrar med store midler til velferd i kommuner i Norge. Vi ønsker en dialog med kommunene om hvordan dette prosjektet kan bidra lokalt.

 Verdiskapning i anleggsfase

Solkraftverket vil ha en estimert investeringskostnad på ca. 330 millioner kroner. Deler av dette er kostnader knyttet til anleggsarbeid som kan gjøres av lokale og regionale aktører.

Øvrige offentlige inntekter

Øvrige offentlige inntekter omfatter innmatingstariff som vil følge av prosjektet, og vil gi ca. 850 000 kroner i året. I tillegg vil det tilfalle inntektsskatt fra prosjektselskapet, men dette vil variere med strømpriser og et eventuelt overskudd.

Hva er gjort så langt?

Dialogen med grunneierne startet vinteren 2022, og en melding med forslag til konsekvensutredningsprogram ble sendt til NVE våren 2023. Denne meldingen ble sendt på offentlig høring, og våren 2024 mottok vi fastsatt utredningsprogram fra NVE. I 2023 begynte vi med å samle inn informasjon gjennom feltarbeid, og vi har også hatt en befaring med personer fra Multiconsult og kommunene sommeren 2023. Høsten 2023 utførte vi tester av grunnforholdene for å avklare hvordan vi skulle fundamentere solcellepanelene til grunnen.

Bilde Fra Befaring
Bilde fra befaringen med Multiconsult og kommunene sommeren 2023. Foto: Multiconsult

Dette er prosessen for endelig godkjenning av kraftverket

Solkraftverk krever konsesjon etter Energiloven, og det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som er konsesjonsmyndighet. I juli 2023 trådte det i kraft nytt regelverk som gir kommunene full bestemmelsesrett i vindkraftspørsmål, og det pågår for tiden prosesser for at det samme skal bli gjeldende også for solkraftanlegg. Uavhengig av hvilket regelverk som vil gjelde for Sem solkraftverk legger Fred. Olsen Renewables til grunn at prosjektet er avhengig av lokal aksept fra kommunene.

I løpet av konsesjonsprosessen vil det være flere offentlige høringer hvor alle gis mulighet til å si sin mening før en avgjørelse foreligger.

 

Kort fortalt kan man forklare prosessen slik:

  • Utbygger melder oppstart av et prosjekt til NVE.
  • Det gjennomføres en konsekvensutredning av eksterne uavhengige fagmiljøer
  • Utbygger søker konsesjon for nettilknytning og kraftverk
  • Kraftverk bygges

Før konsesjonssøknad vil utbygger i dialog med kommune og i samrådsmøter med interessenter i kommunen utarbeide endelig utforming av kraftverket og medførende tiltak som det vil søkes konsesjon om.

Hvorfor trenger regionen mer kraft?

Tilgang til kraft er viktig for å skape arbeidsplasser i Vestfold. I takt med det grønne skiftet er tilgang til fornybare energiressurser en viktig faktor for selskaper. Mye av den eksisterende prosessindustrien på Sør- og Østlandet har problemer med å sikre seg nye kraftavtaler innen 2030, i tillegg til at nye aktører ønsker å etablere seg. Dette solkraftverket vil kunne gi et bidrag for eksisterende og ny grønn industriutvikling i regionen.

Samfunnsnyttig og effektiv arealbruk

Verden skal fase ut fossile energikilder. I Norge betyr dette at vi må bytte ut halvparten av energibruken vår, som i dag er fossil, med elektrisk kraft. Et solkraftverk på Sem vil kunne produsere en hel tusendel av kraften vi i hele Norge trenger for å kutte utslippene våre med 80-90%. Dette til tross for at arealet som vil brukes på Sem er en 100-tusendel av arealet, eller naturen, som brukes til skogsdrift i Norge. Solkraft er med andre ord en veldig god arealutnyttelse. Per i dag er befolkningen i Sandefjord og Tønsberg avhengige av arealinngrep gjort til kraftutbygging i andre kommuner.

Visualiseringer

På lenken under finner du foreløpige visualiseringer av hvordan solkraftverket kan se ut fra ulike lokasjoner. Det vil utarbeides både flere visualiseringer og mer detaljerte fotomontasjer etter hvert som prosjektet utvikler seg.
Foreløpige visualiseringer

Screenshot 2024 04 24 125636

Aktuelle dokumenter

Tidlig i prosjektet gjorde vi en studie for å finne ut om man kunne bruke et solkraftverk til å restaurere Akersmyra. Resultatet fra denne studien ligger nedenfor.
Tidlignotat

Lenke til prosjektet hos NVE med diverse dokumenter

Fred.Olsen Renewables er med på forskningsprosjektet Envisol. EnviSols oppdrag er å harmonisere veksten av bakkemonterte solkraftverk i Norge med nødvendigheten av å beskytte biologisk mangfold og økosystemtjenester.
Envisol - IFE

Presentasjoner fra grunneiere, Fred. Olsen Renewables og Multiconsult på politisk samrådsmøte 14.08.2024.
2024 08 14 Møte med politikere i Tønsberg og Sandefjord

Kontakt

Forhåpentligvis har denne prosjektsiden gitt svar på noen av dine spørsmål om prosjektet. Om du synes at noe er uklart, svarer vi mer enn gjerne på alt det du måtte lure på. Ta kontakt med Gaute Tjensvoll for mer informasjon: gaute.tjensvoll@fredolsen.com.