Logo Renewables Neg
Fallback 03

Gällingsbo

Fred. Olsen Renewables AB utreder förutsättningarna för ny vindkraft i Hultsfreds kommun.

Type Wind
Status Development
No. of turbines Max. 15
Location Gällingsbo, Hultsfreds kommun
Max. tip height 270 m

Fred. Olsen Renewables AB undersöker möjligheterna till etablering av en vindpark benämnd Gällingsbo, cirka 25 kilometer söder om Hultsfred på gränsen till Högsby kommun i Kalmar län. Vindparken kan ge ett viktigt bidrag till det kommande ökade elbehovet i länet i och med den gröna omställningen.

Vindpark Gällingsbo kommer som mest att omfatta 15 vindkraftverk med en högsta totalhöjd om 270 meter. En slutlig utformning av vindparken kan omfatta färre och lägre, men inte fler eller högre vindkraftverk.

En tillståndsansökan kan som tidigast lämnas in under sommaren 2025.

För frågor som rör projektet är du välkommen att kontakta Fred. Olsen Renewables projektledare Örjan Wennman via telefon 072-219 68 60 alternativt e-post: orjan.wennman@fredolsen.com  

Samråd

Under oktober 2024 inleds ett samråd som syftar till att lägga pusslet för hur en kommande ansökan kommer att utformas. Underlag i samrådet finns att tillgå längre ned under rubriken ”Aktuella dokument”.

Ett öppet hus med utställning av samrådet kommer att göras den 22-23 oktober kl. 15-19 i Virserums kultur- och föreningscentrum, Kyrkogatan 34.  

Samrådet kommer att annonseras i media och inbjudan per post kommer att sändas till närboende.

Sveriges elbehov

Samhället står inför mycket stora utmaningar vad gäller förändringen av det globala klimatet. Fossila och ändliga energikällor så som kol, olja och gas måste fasas ut mot fossilfria energikällor för att bromsa upp klimatförändringen.

I Sverige finns inte heller någon inhemsk produktion av kol, olja eller gas, vilket idag gör oss beroende av import. När tillgången begränsas så ökar priset på importen. Elektrifieringen minskar utsläpp av koldioxid och beroendet av utländsk kol, olja och gas, samtidigt som industriell konkurrenskraft och välfärd säkras.

Vi har i Sverige goda tillgångar på förnyelsebara naturresurser. En omställning till ett mer elektrifierat samhälle, där elen produceras lokalt och med inhemska fossilfria energikällor, är därför bra både utifrån ekonomiska och miljömässiga aspekter.

Elkonsumtionen i Sverige har under de senaste 40 åren varit jämn, med enbart små avvikelse runt 140 TWh. Den inhemska elproduktionen har också varit stabil och motsvarat eller överstigit konsumtionen på årsbasis.

När de fossila bränslena ersätts med el beräknas den inhemska elkonsumtionen öka väsentlig. Industrins omställning kräver mycket el och konkurrenskraften ökar om elpriset är lågt. Det finns osäkerheter i att prognostisera ett framtida elbehov, men flera bedömningar pekar på en kraftig ökning av elbehovet under de kommande åren.

Vindkraften kommer att vara ett viktigt kraftslag i energimixen för att möte elbehovet.

Statlig utredning

Regeringen meddelade den 10 september 2024 att man avser gå vidare med förslagen i utredningen ”Värdet av vinden” (SOU 2023:18). Utredningen föreslår bland annat ett regelverk för intäktsdelning till närboende inom 10 ggr totalhöjden (2 700 meter om vindkraftverken är 270 m höga).

Även vindbygdsmedel för att stärka det lokala föreningslivet som idag är praxis inom branschen omfattas av utredningen. Under drift kommer Fred. Olsen Renewables årligen att avsätta 400 000 kronor totalt i vindbygdsmedel.

Fred. Olsen Renewables välkomnar ett nationellt ramverk kring dessa frågor och emotser slutliga bestämmelser i enlighet med utredningens förslag. 

På Fred. Olsen Renewables har vi en stark drivkraft att utveckla förnybar energi inte bara som affärsmodell utan med genuin vilja att möjliggöra omställningen till ett hållbart samhälle

Lämna synpunkter i samrådet

Aktuella dokument